2013. február 26., kedd

Gong Xi Fa Cai - CNY - ünneplés

A kínai új évre készülésről és annak első napjáról már írtam, az ünneplés azonban itt nem egy napig, sőt még nem is egy hétig tart. Kicsit olyan mintha ennek sose lenne vége :) Ezt a bejegyzést pedig már egy hete elkezdtem írni, 2 napja meg ideje lett volna közzé is tenni, de ugye se eleje se vége nem volt, éppen úgy mint ennek az ünnepnek.

Az ünnepi tűzijáték minden napra megadatott, idén elég gazdag volt az esti látnivaló, amit a gyerekek nagyon élveztek. Persze mi is és a helyiek is, mivel ez az év választási év és idén szabad a tűzijáték. Nem boncolgatom tovább érhető gondolom, eddig tilos volt, most szabad. Még 25.én is volt egy kis maradék valahol mert bár 24-ével vége a kínai újévi buliknak és a bevásárló központok megszabadulnak az eddigi díszítésüktől, az éttermek az újévi menütől. Mi még a hétvégén itt nálunk a condoba ünneplünk egy kicsit, a kislányoknak kínai ruhás verseny lesz, a nagyoknak meg süti verseny :)

Az ünnep egyébként most érezhetőbben ünnep volt mint eddig bármely másik munkaszüneti, pirossal vastagon szedett nap. A Plázák ugyan nyitva, de benne jó pár bolt zárva volt, az újév első két napján és a vásárló közönség is jóval kevesebb volt az első napon. A boltok egyébként egyszerűen kiragasztottak egy lapot, hogy 11 és 12-én nem lesznek, vagy éppen nyitva vannak, csak kassza nincs :) Ettől függetlenül vásárolni még így is lehetett, sok étterem és bolt így is nyitva volt és nem kellett 3 napnyi (1 hónapnak megfelelő) élelmet felhalmozni. Persze a kínai tulajdonú üzletek és éttermek zárva, nálunk is a belső kis kínai étterem 4 kemény napra bezárt. Sose láttam még tőlük ilyet! A belső bolt is bezárt, persze ő is kínai, de a beszállítók se nagyon dolgoztak. Legszebb, mikor a lejárt tartós kenyeret az egyébként maláj beszállító nem cseréli le az újévi pihenésre hivatkozva és mindezt alaposan elmagyarázza a kínai tulajnak. Mulatságos.

Nos kínai újév nem telhetett el nálunk se mandarinok és borítékok nélkül. Szépen összegyűjtöttünk néhány szép kis piros borítékot benne friss ropogós (csakis új bankjegyet illik beletenni) bankóval.
Remélem a hétvégi bulin még lesz egy kis sikerélményünk, bár már az is az lesz, hogy egy fehér lányt láthatunk sok sárga lány között qipao-ban. Piros bugyit pedig addig igyekszünk beszerezni :)




Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.