2013. január 30., szerda

Thaipusam - 2013 január 27

Az elmúlt hétvége az egyik fő Indiai ünnepé, a Thaipusamé volt. Rendkívül látványos és szertartásos esemény ez, amelyre rengeteg indiai mellett a kíváncsi külföldiek kilátogatnak a Batu Caveshez.

A helyi indiai javaslata: kicsi gyerekeket nem érdemes vinni, mert óriási a tömeg, kb 8-900 ezer embert vártak, éppen a tömeg miatt a környék leginkább KTM-mel közelíthető (KL Sentralról pl), csak annyi értéket szabad magunkkal vinni amit kézben tudunk tartani, mert saját állításuk szerint nagyon lopnak és kora reggel érdemes menni (9 -10 körül már ilyen szép tömeg volt). Bőven van étel és ital, rengeteg árus települ ki, viszont a kosz hatalmas, az elhagyott cipők és papucsok mennyiségéből egy kisebb cipőboltot lehetne berendezni.

S íme a képek:
A Batu Caves hosszú lépcsősorán hatalmas, embernagyságú és nehéz díszekkel vonulnak fel. Vezekelnek a bűneikért vagy éppen tiszteletüket fejezik ki az Isteneknek (pl késői gyermekáldás esetén szokás, hogy a gyereket egy kendőbe kötik, a kendőt egy hosszú rúdra húzák és a szülők így viszik fel a templomhoz). 

A résztvevők hetekig készülnek mind fizikailag mind mentálisan az ünnepre, melyen bódult, önkívületi állapotban vonulnak végig, zene kíséretében. Körülöttük segítők, akik vigyáznak rájuk, egyengetik az útjukat, vagy éppen segítenek kicsit megpihenni a súlyos díszek alatt.










Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.